Kartupeļu salāti būs daudz krēmīgāki un garšīgāki, ja majonēzi aizstāsi ar vienu labāku sastāvdaļu

Pavāri iesaka majonēzi aizstāt ar daudz vieglāku produktu, kas kartupeļu salātiem piešķir svaigumu un krēmīgu tekstūru.

Daudzi ikdienā gatavo kartupeļu salātus, taču ne vienmēr izdodas panākt to vieglo krēmīgumu un garšojošo svaigumu, ko mēs visi vēlamies. Kartupeļu salāti daudziem asociējas ar svētkiem, ģimenes galdu un mierīgiem vakariem, tomēr tradicionālais gatavošanas veids ar majonēzi ne vienmēr dod vieglu un patīkamu rezultātu.

Majonēze padara salātus sātīgus, bet reizēm arī taukainus, smagnējus un ar izteikti trekno pēcgaršu. Vēsā laikā tas var šķist normāli, taču, ja gribas ko vieglāku, rodas sajūta, ka kartupeļu salāti nav īsti tas piemērotākais ēdiens. Labi pavāri gan norāda, ka salātu tekstūru un garšu iespējams mainīt pavisam vienkārši, neko sarežģītu nepievienojot.

Labākais aizvietotājs majonēzei – daudz vieglāks un dabīgāks

Pavāri bieži iesaka aizstāt majonēzi ar grieķu jogurtu, kas dod salātiem tikpat krēmīgu, bet krietni vieglāku konsistenci. Grieķu jogurts ir pietiekami biezs, lai apņemtu kartupeļus, taču tas nesatur smagumu, kas raksturīgs majonēzei. Tā garša ir maigāka, svaigāka un daudz dabiskāka. Daudziem patīk arī tas, ka šāds salātu variants ir vieglāk sagremojams un satur vairāk olbaltumvielu, kas padara ēdienu sātīgu bez liekas treknuma sajūtas. Jogurts labi saplūst ar kartupeļu dabīgo saldumu un rada patīkamu līdzsvaru ēdienā.

Kāpēc šī sastāvdaļa salātus padara garšīgākus

Atšķirībā no majonēzes grieķu jogurts piešķir kartupeļu salātiem vieglu skābumu, kas atsvaidzina ēdiena kopējo garšu un ļauj labāk izcelties pārējām sastāvdaļām. Kartupeļi kļūst maigāki, garša – noapaļota un harmoniska. Jogurta maigums piešķir salātiem ļoti patīkamu krēmīgumu, un ēdiens nešķiet smagnējs pat tad, ja to gatavo lielākos daudzumos, piemēram, ciemiņu uzņemšanai. Šis variants ir arī praktisks, jo salāti ar jogurtu nereti glabājas ilgāk un nezaudē savu garšu tik ātri kā tie, kas gatavoti ar majonēzi.

VIDEO:

Vienkāršs veids, kā sagatavot kartupeļus salātiem

Lai salāti izdotos patīkami maigi, kartupeļi jāvāra vienmērīgi, līdz tie kļūst mīksti, bet ne izjūk. Vislabāk tos sagriezt vienādos gabaliņos un vārīt viegli sālītā ūdenī, līdz dakša tajos ieiet bez pretestības. Tad kartupeļus atdzesē, lai tie nezaudē formu un nepadara mērci šķidrāku. Šajā laikā var sagatavot pārējās sastāvdaļas – sīpolu, seleriju, garšaugus vai vārītas olas. Viss tiek sajaukts bļodā, un tikai tad pievieno jogurta mērci, kas ieskauj katru gabaliņu un piešķir salātiem to patīkamo maigumu.

Kā pagatavot vieglu un garšīgu jogurta mērci

Jogurta mērci var pagatavot ļoti vienkārši. Pietiek apvienot grieķu jogurtu ar nelielu sinepju daudzumu, šķipsnu sāls, pipariem un mazliet ķiploka, ja vēlas aromātiskāku rezultātu. Šī mērce ir krēmīga un vienmērīga, turklāt tā lieliski sader ar kartupeļiem un dārzeņiem. Gatavie salāti būs maigi, sātīgi un daudz vieglāki par tradicionālo versiju, un ēdāji bieži vien pat nepamanīs, ka majonēze nav izmantota.

Kāpēc vērts izmēģināt šo salātu versiju

Daudzi, kas pamēģina kartupeļu salātus ar jogurtu, atzīst, ka tie pat garšo labāk nekā ierastā recepte. Tie nešķiet smagnēji, tos var baudīt gan svētku reizēs, gan ikdienā, un tie labi sader ar dažādiem gaļas vai zivju ēdieniem. Šāda salātu versija ir lielisks veids, kā maltīti padarīt vieglāku, bet nezaudēt patīkamo krēmīgumu, ko daudzi meklē kartupeļu salātos. Turklāt sastāvdaļas ir vienkāršas un parasti jau atrodas ledusskapī, tāpēc šo recepšu maiņu var ieviest jebkurā brīdī.